2013. július 31., szerda

Wolverine - avagy a Marvel ismét büszke lehet

SPOILER! Ha nem szeretnél semmilyen részletet megtudni a filmről, mielőtt megnéznéd, kérlek ne olvass tovább!
Lassan azt hiszitek már, hogy kizárólag képregényfilmekre tértem át, annyira szaporodnak az ezzel kapcsolatos bejegyzések, de erről szó sincs. Ebben az évben akad képregényfilm amiről írni lehet, és érdemes is. A Marvel ismét hozza a formáját ebben az évben (bár a Vasember 3 esetében sajnos kicsit csalódnom kellett, de még ezzel nincs vége 2013-nak... ott van például a Thor 2) Alig vártam már, hogy az új Farkas (nekem inkább Rozsomák) a mozikba kerüljön. Egyetlen X-men filmre sem tudom azt mondani, hogy rossz lenne, pláne a 2009-ben debütáló X-men Origins: Wolverine filmre, ami az egyik kedvencem az X filmek sorából.

A történetünk a második világháború végén Nagaszakiban kezdődik, ahol a bebörtönzött Logan megmenti egy katona, Yashida életét az atomrobbanástól, mint egy; előzményként a következő történések előtt. Ez a múlt. És mint tudjuk (ami ebből a filmből ugyebár kimaradt, de a képregényrajongók tisztában vannak vele az előző filmek kapcsán), Rozsomák adamantium ötvözetet kap, majd később az X-men tagja lesz. Jean Grey halála után száműzetésbe vonul és (itt kapcsolódok megint be filmbe) magányosan él Amerikában a hegyek között. Felkeresi egy bizonyos Yukio, aki szintén mutáns (látja a jövőt, pontosabban az emberek halálát látja előre), és nem mellesleg Yashida mester küldte, hogy Japánba invitálja. A mester haldoklik és halálos ágyán szeretne elbúcsúzni Logantől. A film további része Japánban játszódik, és érdekessége, amit talán nem is tudnak túl sokan, hogy a film igen sok képregényes karaktert és mozzanatot tartalmaz. Aki emlékszik a 90'-es években Magyarországon kiadott Csodálatos Pókember képregénysorozatra, az tudja miről beszélek, ugyanis a képregény végén minden hónapban kaptunk egy Rozsomák történetet 'Kitty Pride és Rozsomák' címmel. Itt megismerhetjük a Japán vonulatot (többé-kevésbé azt, amiről ez a film szól). Találkozhatunk benne Yashida mester pártfogoltjával, Yukioval is.

-A farkasunktól való elbúcsúzás máshogy alakul, és a történet máris fordulatot vesz. Yashida Logan hallhatatlanságát akarja. Karmos hősünk nem megy bele, és ha netán meg is akarta volna gondolni magát... már késő, ugyanis az éjszaka folyamán a mester meghal, ezzel elhozva magával a bonyodalmat, és Logant az események sűrűjébe taszítja, akaratán kívül. 
Rozsomák karaktere marad ugyanaz az állati, nyers figura akit megszokhattunk, de mégis mintha egy kicsit visszavett volna magából. Egy kicsit másnak érzem, mint a Marvel eddigi filmjeit. Más lett, de szerintem sokkal jobb. Nem egy sima képregényfilmet kapunk, hanem egy kis drámát akcióval keverve. Merészebb alkotás mint azt várni lehetett. Szakít az eddigi sémákkal, és egyedi, új világba kalauzol. A Japános vonulat rendkívül jót tett az egésznek. Érettebbnek tűnik ehhez nyúlni, mintsem egy újabb Amerikai sablontörténettel előrukkolni. Örülök, hogy elővették ezt a süllyesztőből, mivel a képregényben fontos szerepet kapott.
A szupererő elvesztése viszont egy kicsit sablon, habár nagyon jól elkapott dolog ebben a filmben.
Fő gonoszunk kettő is van, de ezt már nem szeretném lelőni. A film végi adamantium szamuráj, melyet a trailerben is láthattatok különös fordulatot hoz a filmbe.
A Marvelnél megszokhattatok egy dolgot! A stáblistát mindig végig kell nézni. És miért? Olyan gyöngyszemekért, amely ezen film végén is található. Finom előzetest kapunk a készülő X-men: Days of Future Past-hoz. Megéri benn maradni néhány percre (bár ezt nyilván már tényleg megszokhattátok). A film megéri a megtekintést, X-men rajongóknak pedig egyenesen kötelező, mivel egy kicsit más oldaláról ismerhetik meg Rozsomákot, ami pedig tényleg újdonság, valamint a bónusz jelenet is kihagyhatatlan. Egyéni pontszámaim alapján:
9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése