2014. szeptember 24., szerda

Gotham - The Legend Reborn és a Pilot

Enyhén spoileres elemeket tartalmaz!
Még szinte csak most írtam néhány sort az érkező új sorozatokról/ folytatásokról, de mivel a Gotham hétfőn elstartolt, így nem húztam volna tovább az első rész bemutatását. Az író Bruno Heller, a színészek, és készítők összefoglalják nekünk a The Legend Reborn című 20 perces dokumentum anyagban, melyben megtudhatunk mindent arról, hogy mit akarnak reprezentálni a sorozattal. Ez az interjúvideó szintén az indulás napján, szeptember 22-én került nyilvánosságra. Megválaszol minden kérdést, amire a Batman rajongók kíváncsiak voltak a szériával kapcsolatban, és próbálja eloszlatni a kételyeket. Ezek a kételyek ott voltak bennem is, de most már kezdem megérteni valahol, hogy talán bizony tényleg szükség volt ennek létrehozására. Ennek ellenére teljesen vegyes érzéseim vannak.
A Gotham főként a DC Comics gonosztevőinek eredettörténetét meséli el. Az ugyebár egyértelmű, hogy itt inkább Batman ellenségeire koncentrálnak. Bár még ki tudja mi lesz... Megismerkedhetünk a fiatal Macskanővel, Méregcsókkal, Pingvinnel, Rébusszal... ééés valószínűleg Jokerrel is. Macskanő és Méregcsók nekem túl soknak tűnik... gondoljunk csak bele; hisz ők csak hétköznapi emberek voltak Batman előtt. Egy kicsit azt hiszem elvetette a sulykot az író. Joker felvezetése viszont egyre inkább aggasztó momentum lesz számomra... A sorozathoz az adta a lökést a készítőknek, hogy egy új irányt találjanak a DC világban, melyhez hasonló eddig nem volt még. Hűek szeretnének maradni a gyökerekhez, de nem egy képregényt akarnak másolni. Az ötlet jól hangzik, és valóban; Gotham városa megfelelő táptalaj lehet a DC eredettörténeteket bemutató új vonalán.
A képregényekből egy romlott, bűzlő és elfajult városként tekintünk Bruce Wayne szülőhelyére, ahol az erőszak és a bűnözés az úr. A széria ezt a légkört próbálja majd bemutatni majdhogynem a kezdetektől. Miként került rá sor, hogy a gonosztevők jelmezt húzzanak, és ami a legfontosabb; hogyan lettek azok a gaz szereplők, akiket a képregények lapjairól már oly jól ismerünk. Gordon felügyelő miként lett az, aki; és hogyan alakultak a dolgok a Sötét lovag előtt. És ha már Gordonnál tartunk. A legnagyobb meglepetést az okozza majd, hogy a sorozatban egy ikonikus társa van, aki ismerős lehet a képregényből. Ő nem más, mint: Harvey Bullock! Bullock egy profi nyomozó, viszont az a fajta, aki magasról tesz arra mikor mit kéne tennie. Saját erkölcsi normák szerint él, és ezek szerint cselekszik. Betartja a város szabályait és nem tesz keresztbe egyik bűnszervezet fejének sem. Az ő karaktere lehet az egyik legizgalmasabb a sorozatban. Nem korrupt, de a határán van.
     Nem titok, hogy a stáb New Yorkban forgatott, de rendkívül sok vizuális effektet tettek hozzá a városhoz, hogy egy igazi, hamisítatlan Gotham születhessen meg. Teletűzdelték vízköpőkkel, sötét égbolttal, gótikus épületekkel, templomtornyokkal. Ez a Noir szerű jelleg, mely mégis a modernbe hajlik, nagyszerű keveréket alkot. A színészi alakítás nem rossz. A szereplőket pedig jól válogatták be. Helyett kapott egy teljesen új karakter is, akinek az a célja, hogy felkavarja az állóvizet. A Jada Pinkett Smith által megformált Fish Mooney nevű alvilági vezér sok galibát okozhat még. A bejelentett gonoszokat ellövik már ebben az epizódban. Így megjelenik Oswald, aki Mooneynak dolgozik szolgálóként, valamint Edward Nygma (Rébusz) és Ivy Pepper (Méregcsók) is. A Macskanő figuráját külön emelném ki. Úgy gondolom neki elég nagy szerepe lesz. Itt-ott feltűnik, de mégsem derül ki róla sok minden.
A készítők tartják a mértéket, és alig alig szerepeltetik a leendő szuper bűnözőket. Úgy hiszem ez egyfajta iránymutatásként is szolgál, hogy azért nem minden róluk szól, és nem kifejezetten miattuk készült a sorozat.
A teljes első rész Thomas és Martha Waynet gyilkosának felkutatásáról szól, és arról, hogy Gordon miként próbál beilleszkedni abba a Gothambe, amit gyermekkora óta nem látott. Elfajult bűzlő város, ahol egyelőre nem leli a helyét. Megígéri az ifjú Brucenak; mindent megtesz annak érdekében, hogy előkerítse szülei gyilkosát. A dolgok persze nem olyan egyszerűek mint aminek látszanak, és mind Falcone, mind Mooney keze is benne van a dologban.
Egyáltalán nem nyűgözött le ez az egész. Valahogy többet vártam. Mindenesetre még adok esélyt neki néhány rész erejéig. Ha a képregényrajongók körében nem bizonyít majd, akkor már nem is lesz mit bizonyítani. A további részekről nem fogok beszámolót írni. Talán majd egy közös posztban más sorozatokkal együtt. Egyéni pontozásom alapján ez 5/10. A történések izgalmasnak ígérkeznek, de jó lenne látni ha a készítők megragadnák a lehetőséget arra, hogy valami tényleg lenyűgözőt alkossanak történet és látvány szempontjából is. Vegyesen gondolok jót és rosszat is, de reménykedem azért. Ti mit gondoltok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése