2014. november 17., hétfő

Bloodlust - Magyar vámpír képregény Cyber Punk köntösben

Gondolom minden képregény fan, vagy akár csak a téma iránt érdeklődő tisztában van azzal, hogy nincs túl sok képregény hazánkban amit magyar alkotók rajzolnak és írnak. A Bloodlust viszont annak a néhány címnek a sorait erősíti, amely évek óta fennáll, és híre (remélem) egyre csak terjed. Gyökerei egészen 2005-ig nyúlnak vissza, amikor is még egy másik történettel jelentkeztek a készítők. Ebből két szám jelent meg. Azóta a képregény világát teljesen újratervezték, finomították, és 2010-ben napvilágot látott az első új szám átdolgozott sztorival, "Ébredés" címmel.
A Bloodlust egy alternatív cyber punk jövőben játszódik, méghozzá 2060-ban! A Föld egy világméretű katasztrófa áldozata lett, melyet nem mások mint az emberek okoztak. A képregény fő helyszínéül egy Crywen nevű város (úgynevezett neopolisz) szolgál, ami New York romjaira épült. Ez a sötét, erőszakkal teli színtér szolgáltatja nekünk alapjaiban a cyberpunk hangulatot.
 
 A történetet nem célom szóról szóra kivesézni, hogy azért azoknak is maradjanak meglepetések akik még nem olvasták, de egy rövid bemutatással azért megpróbálkoznék némileg spoileresen: Az első szám úgymond bevezetőként szolgál, melyben betekintést kapunk Crywen bűzlő és erkölcstelen világába, mindezt gondosan összerakott háttértörténettel, ami talán a legfontosabb egy képregény esetében. Felépített sztori nélkül ugyanis nincs képregényes világ. A füzet oldalain megismerkedhetünk gyalog-galopp egy Rachel Gilmore nevű leányzóval, aki a Tisztogatók szervezetnek dolgozik. Általunk végigkövetett melója közben feltűnik egy rejtélyes alak is... Nem titok, hogy a BL egyik alappillére a vámpírok és farkasemberek beültetése ebbe a futurisztikus jövőképbe és meg kell hagyni; piszok jól csinálják. A dolgok a második számtól kezdenek eldurvulni, és felveszik végső formájukat a vámpír eposzt illetően. Végre bepillantást enged nekünk a füzet az imént említett rejtélyes alak életébe. A szálak összefutnak, ez teszi fel a pontot az i-re, hogy minden tiszta legyen, ami az első számban még ködös volt.
A karakterek és a világ felépítése gondosan halad ahogy belemélyedünk történetbe. Egy interjúból kiderül, hogy a vámpírok és farkasemberek megszokott "ősellenség" megnyilvánulását nem követi a Bloodlust. Szerencsére itt más a helyzet, és ez nagyon pozitív jellegű dolog. Számtalan filmben, könyvben, képregényben és videojátékban harcol egymás ellen a két faj, és irtó unalmas is lenne, ha a készítők is ebbe a mederbe terelték volna a vizet. A farkasemberek egyelőre nem főszereplői a sztroinak, de biztosra veszem, hogy ami késik, nem múlik. A harmadik számmal még több érdekességet, rejtélyt és izgalmat kapunk, melyet folyamatosan adagolva szippanthatunk magunkba. Mivel akció orientált képregényről beszélünk, így ez nyilván nem is fog változni a jövőben.  Az egyik főszereplő nyújthatja talán a legizgalmasabb történéseket, mégpedig a Nathan névre hallgató vámpír. Egyszerre tűnik pártatlannak, büszkének, és persze rengeteg rejtély és válasz kerülhet felszínre vele kapcsolatban, melyekről még maga sem tud. Rajta kívül számtalan figura van, akik nyilván továbbra is szakadatlan hű mellékszereplői lesznek a sztorinak. Hogy néhányat kiemeljek közülük a teljesség igénye nélkül ők például; Zero, Ferly és Logan. A kiaknázatlan lehetőségek tárháza végtelen, és minden bizonnyal a készítők már előre tudják, hogy melyik szereplő milyen irányba fog haladni a történet elmélyülése közben. Az már most biztos, hogy ez a Cyber univerzum rendkívül összefér a vámpírok világával. Meglepődésemre nálam tökéletes passzol a kettő.

A három megjelent kiadás mellé (a harmadik részből egy limitált, sorszámozott, fekete-fehér verzió is készült) 2013-ban készült egy igen limitált, 56 oldalas különszám is "Cryweni történetek" címmel, mely mindössze 50 példányban látott napvilágot. A szürkeárnyalatos füzet 6 oldalnyi színes oldalt is tartalmaz, és antológiaként funkcionál. Ebből a füzetből ollózva megjelent két darab történet is online, melyeknek címe "Zsoldosvégzet", valamint "Delírium". Ezzel persze még nincs vége a sornak, mert akad itt még két novella is a készítőktől. Az egyik egy "A Neopolisz gyermekei" címre keresztelt 11 oldalas iromány, melyet Dense T. Harding írt, és rendkívül érdekes, a képregény szempontjából rengeteg újdonsággal szolgáló darab (a BL weboldaláról egyetlen kattintással letölthető, és már azonnal olvashatjuk is). A másik pedig a "Kéjgyilkos" címet kapta. Mindkét novella szintén az antológia részeként jelent meg nyomtatásban.
     A képregény jelenleg Kozmajer Viktor, és Fábián Péter (bizony ám, a Magyar Szuperhős Mesékből ismerős Fábián Péter...) alkotómunkáját dicséri nagyobb részben, de közreműködtek más személyek is az egyes számokban. Ők pedig nem mások, mint Kiss András, Harsányi Tamás, Molnár Dénes, Szűcs Gábor.
Úgy gondolom, hogy a Bloodlustnak mindenképpen helye van a magyar képregényes berkekben. A történet egyre érdekesebb, a kiadványok külleme is egyre szebb és profibb. Gondolok itt a rajzokban és a színezésben, egyes panelek elrendezésében érzékelhető változásfolyamra. Minden szám után észre lehet venni néhány apróságot, amiben igen is fejlődött a comic. Ne feledkezzünk el arról, hogy a szerzői képregények minden tekintetben kizárólag az alkotók munkáját dicsérik! Rengeteg energia és pénz kell hozzá. Önerőből, és persze a lelkes olvasókon keresztül nehéz út a fennmaradás, de ezidáig a Bloodlust úgy tűnik jól vette az akadályokat és töretlenül készítik az újabb számokat. Gratulálok nekik ahhoz amit összehoztak Egy remek magyar képregénnyel gazdagodott a kicsiny magyar képregényes közösség általuk. Mindenképpen támogatásra érdemes a sorozat!

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük a tartalmas bejegyzést! Örülünk, hogy tetszettek az eddigi képregényeink! :) 2015-ben érkezik a Bloodlust 4. száma (ami lezárja az első nagyobb fejezetet), de emellett meglepetésekkel is készülünk olvasóink számára, mivel jövőre ünnepeljük a Bloodlust #1 megjelenésének 5. évfordulóját! Figyeljetek minket továbbra is! ;) - http://www.bloodlust.hu és https://www.facebook.com/bloodlustcomics

    VálaszTörlés