2015. február 13., péntek

Zöld Lámpás - A kezdet titka

Jelen írásomban a magyar Cartaphilus Kiadó által kibocsájtott, eredeti címe szerint "Secret Origin" cím alatt megjelent Zöld Lámpás kötetről szeretnék beszámolni. Való igaz, hogy nem egy mai darab. 2011-ben készült a kiadás, de ennek ellenére fontosnak tartottam, hogy írjak róla. A kiadó a megjelenést a Martin Campbell által rendezett Zöld Lámpás film megjelenésével majdhogynem szinkronban, de jóval a moziba kerülés előttre időzítette. A borítón a filmbéli Hal Jordan (Ryan Reynolds) látható, szintén a filmbéli öltözetében és pózban, film hű háttérrel. Emiatt sokáig azt hittem, hogy a kötet egy egyszerű filmadaptációt takar, de nagyot tévedtem. A DC szintén kiadta ezt a kötetet azonos borítóval és angol címmel. Ahogyan azt említettem az elején; a Secret Origin egy már létező sztori volt a kiadás előtt is, mely eredetileg 2008-ban jelent meg, és 29-35ig foglalja magába a könyv, melyről a recenzióm szól. Kizárólag ezek a kiragadott részek kerültek kiadásra, noha érdemesebb lett volna kicsit hosszabb lére hagyni néhány elvarratlan szál miatt.
A kötet Ryan Reynolds bevezetőjével nyit, melyben megtudhatunk egy pár dolgot arról, hogy honnan indult a film ötlete, és miként alakultak a dolgok. A színész beszámol arról is, hogy mit gondol a Zöld Lámpásról, és miként befolyásolta nézeteit ez a 7 fejezetre osztott történet. Kiderül az is, hogy a film alapjául is ez szolgált, noha teljesen eltér tőle, és inkább vehető fiktív elgondolásnak.
Kapunk egy tisztességes eredet történetet, melyben megismerkedhetünk Jordannel. A képregény kitér a szüleivel, és családjával való viszonyára, valamint eljön a várva várt pillanat. Hal Jordanből Zöld Lámpás lesz (a haldokló Abin Sur gyűrűje választja őt) . A bevezetőt nem húzták túl hosszúra, és szerintem rendjén is van így. Érzékelhető a szuperhőskosztüm, és a polgári viszony aránya. Szerintem nagyon jól eltalálták. Az író, azaz Geoff Johns úgy tűnik megpróbált legjobb tudása szerint odafigyelni a karakterre, és úgy gondolom sikerült is neki. Korábban olvastam tőle Flasht és JLA-t (Justice League of America), amik szintén nagyon jók voltak, de nem tudtam, hogy mire számítsak amikor megláttam, hogy az ő kezei között született meg ennek a kiadványnak a története. Az összhang viszont Ivan Reis rajzaival teljes. A karakterábrázolása nagyon jó. Talán láttam már számomra emlékezetesebb háttereket is, de ez a kis hiba elhanyagolható ahhoz képest amit nyújt összességében a képi világ.
Nem maradhattak ki olyan karakterek sem a történet folyamból, mint Sinestro, Kilowog, Tomar, Atrocitus, Hector Hammond, vagy William Hand. Ezek a nevek mondhatni a Zöld Lámpás örökség sava-borsát képezik, így jó helyen vannak a lapok között.
Ezek a kiragadott részek nem túl bonyolult szálakkal rendelkeznek. Abin Sur a földre hozza Atrocitust, de sajnos az ő története itt véget ér, ugyanis a gépével lezuhan a földön és meghal. Atrocitus elszabadul, és William Hand keresésére indul, aki szerinte, és társai jövendölése szerint a "sötét világ kapuja".
Jordan találkozik Sinestroval, akit az egyik őrző bíz meg, hogy vizsgálja ki Abin Sur halálának körülményeit. A szálak összefutnak. Minden összefügg, de emellett szinte egyetlen szál se kerül elvarrásra. Nem derül ki szinte semmi, épp ezért egy egyenes irányú folytatást mindenképpen megérdemelne a kiadvány.
Ez a 176 oldalas kötet hazánkban egyedülállónak számít, ugyanis saját kötete/füzete nem jelent meg még ezelőtt, és azóta sem ennek az utánozhatatlan karakternek. Remélem azért egyszer valamelyik kiadó megpróbálkozik újra ezzel a névvel, és akár ennek a történetnek a közvetlen folytatását, akár pedig egy másikat, de ismételten megjelentetnek Magyarországon. Sajnos még mindig nem tart ott a képregénykiadás itthon, hogy lehetővé tegye a sokoldalú megjelenéseket, emiatt sajnos nem egy szuperhőssel, bocsássátok meg a kifejezést, de; le van maradva országunk.

Egyéni pontszámaim alapján: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése