2013. október 7., hétfő

Képregényhősök undergroundja 2.rész: Hawkeye

Joggal tehetnék fel páran azt a kérdést, hogy őt most miért mutatom be? "Hiszen szerepelt az Avengers filmben, őt ismerem!" Ez igaz, de míg a csapat többi tagjának (Black Widow-n kívül) van saját filmje, illetve már alapból többet tudunk ezekről a hősökről, addig Sólyomszem karakterét beborítja a homály. Egy laikus, de még egy képregényrajongó számára is új, mivel a megszokott képregénykarakterek nyomvonalán túl esik.
     A figurát Stan Lee, és Don Heck alkotta meg, és első megjelenése igen régen, 1964 szeptemberében volt a Tales of Suspense 57. számában. Nem sokkal később, pontosabban 1965 májusában csatlakozik a Bosszú angyalai sorozathoz az Avengers 16.számában, és azóta folyamatosan és rendíthetetlenül tagja a szervezetnek.
     Sólyomszem, azaz Clint Barton Waverly-ban született, Iowa-ban. A szüleit korán elvesztette egy autóbalesetben, mely után árvaházba kerül. 6 év után Clint, és testvére Barney megszöknek és megtörten, remények után kutatva csatlakoznak a Carson cirkuszhoz (Carson Carnival of Travelling Wonders). Clint kivételes tehetségeiről tesz tanúbizonyságot és egy kardforgató (Swordsman, polgári nevén pedig Jacques Duquesne) segédje lesz. Swordsman, egy profi íjász segítségével (Trick Shot) kiképezi Clintet, hogy íjászmester válhasson belőle, és ezzel értékes tagja legyen a cirkusznak. A fiú kitartásának és tehetségének köszönhetően profi íjász lesz (pontosabban a világ legjobb mesterlövésze -a Marvel szféra szerint). Sólyomszem néven hatalmas látványossággá nőtte ki magát képességei révén.
Mentorával való viszonya hamar zátonyra futott. Clint rájött, hogy Jacques pénzt sikkaszt a cirkusztól. Mielőtt átadhatta volna a hatóságoknak, megverték és sorsára hagyták, így Swordsman lelépett. Később megromlott a kapcsolata testvérével és Trick Shot-tal is. Egy ideig a Tiboldt cirkusz tagja, majd Coney Island nézőit szórakoztatja. Ekkortájt szemtanúja lesz Vasember egyik megmozdulásának és ez ösztönzi arra, hogy később kosztümös hőssé váljon. Első akciója félreértésbe torkollott. Clintet lopással vádolják meg, és maszkos bűnözőnek hiszik. Menekülni kellett, így útja rengeteg helyre vitte. Időközben megismerkedik Black Widow-val, az orosz kémmel, akibe bele is szeret. Vakon követi őt, és belekeveredik szerelme piszkos ügyleteibe. Tudtán kívül segít technológiát lopni Widow-nak, méghozzá a Stark Industries terveit. Többször kerül emiatt összetűzésbe Vasemberrel. Az egyik ilyen csatájuk során Black Widow megsebesül. Clint elmenekül a küzdelemből, hogy megmentse kedvese életét, de mielőtt kórházba vinné, az orosz hölgy eltűnik. Sólyomszem ettől fogva úgy dönt, hogy "igaz céllövő", és jófiú lesz. A bosszú angyalai csoporthoz való csatlakozása igen érdekesen alakul. Menekülő bűnözőként tartják számon, de aztán megmenti Edwin Jarvis-t (Tony Stark, as. Vasember jobbkezét, -míg a képregényben ember, a Vasember filmekben egy mesterséges intelligenciával ellátott robot) és az édesanyját egy rablótól. Hálából Jarvis meghívja az Avengers főhadiszállásra, és elindít egy konfrontációt, hogy segítsen tisztára mosni Hawkeye személyét. Korábbi ellensége, Vasember támogatja, aki látja, hogy Clint valóban, és tiszta szívből hős szeretne lenni. Amerika kapitány, Scarlet Witch (Skarlát boszorkány) és testvére Quicksilver (Higanyszál) oldalán újjáalakítják a Bosszú angyalai csoportot. Heves viták alakulnak ki közöttük, és végül Hawkeye fellázad Amerika kapitány vezetése ellen, de idővel megtanulja barátként és vezetőként is tisztelni.
A karakter nagyon izgalmas. Sokkal izgalmasabb, mint azt az Avengers film reprezentálja. Ott sajnos Black Widow-val együtt mondhatni mellékszereplőként voltak jelen, ami reméljük a következő részben ellensúlyozva lesz. Itt viszont képbe jön egy nemrég napvilágra került és hivatalos információ, miszerint az Avengers: Age of Ultron című folytatásban láthatjuk Skarlát boszorkányt és Higanyszálat. A boszit Elizabeth Olsen, míg utóbbit Aaron Taylor Johnson fogja alakítani a filmvásznon. Meglátjuk, hogy alakul a dolog, de visszatérve az előzményekhez: mindenkinek ajánlanám Sólyomszemet! Remek karakter, remek történetekkel. Akinek egy kicsit is felkeltettem ezzel a cikkel az érdeklődését iránta, az mindenképpen olvasson el néhány füzetet. Ezek után nehéz lesz letenni. A sok képregényhőst újragondoló Ultimate sorozat őt is elérte a kiadónál és kapott egy teljesen új megközelítést a kezdetektől, de szigorúan ragaszkodva minden alappillérhez. Ezt is bátran ajánlanám, de nekem személy szerint a régebbi történetek jobban tetszenek.

SuperHeroStuff - New Marvel Stuff

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése