2012. szeptember 16., vasárnap

Egy kicsit talán mindenki szíve a Marvelhez húz


Senkinek nem kell bemutatni ugyebár a két vezető amerikai képregénykiadó a Marvel és a Dc Comics munkásságát, épp ezért a bemutatással nem foglalkoznék. Mindkét kiadót nagyon szeretem és rendkívül jó karakterek születtek mind a Marvel, -és mind a Dc háza táján, de valljuk be, hogy mindenki egy kicsit inkább Stan Lee, és sajátos világa felé húz! Hogy miért? Megpróbálnám megfejteni, de választ lehetetlen lenne adni erre a kérdésre. Mondjuk úgy; megkísérlem megvizsgálni a témát.

Kezdjük talán a legelején, amikor is 1938-ban megjelenik az egyik legkedveltebb karater a Dc Comics gondozásában (A kiadó akkor még Detective Comics néven futott -alapítva: 1934), aki nem más mint Superman! Ő az Action Comics első számában debütált. Az emberek elsőre beleszerettek. Egy igazi szuperhős, aki tonnákat mozgat meg és lecsap minden rosszfiút, emellett helytáll a civil életben is. Superman az egyik legmeghatározóbb karaktere lett a későbbi Dc Comics-nak, ő hozta meg nekik a sikert, ami a szuperhősökön át vezetett fel. 
A Marvel Comics (több néven is futott; Timely Comics, Atlas Comics.. -alapítva 1939) bontogatta szárnyait, de a szuperhősök még nem érték el őket, csak 1941-ben, amikor megjelent Amerika kapitány. Nagyon nagy sikert aratott (talán akkorát nem durrant, mint maga Superman, de azért nagyon közel volt hozzá)! Ezen a vonalon elindulva sorra születtek különböző karakterek, de a máig legkedveltebb, csak 1962-ben lépett színre. Ki ő? Már biztos tudjátok, hogy Pókember volt az. A kiadónak abszolút nem tetszett az ötlet. "Egy srác, aki pók képességekkel rendelkezik? Nevetséges... senki sem szereti a pókokat." Végül az Amazing Fantasy 15. és utolsó számában volt az első szereplése és pusztán csak azért került be az újságba, mert a kiadó úgy gondolta, hogy az utolsó számba azt tehettek amit akartak, az már amúgy sem érdekel majd senkit. Nagyot tévedtek! A Stan Lee által kitalált és Steve Ditko révén formába öntött Pókarc felkavarta a port Amerika szerte. Egyszerűen imádták Peter Parkert, és az olvasóközönség többet akart. Nem volt kérdéses, hogy saját sorozatot kell kapnia.

Van két felkapott szuperhősünk (és van még rengeteg, de majd szép sorjában). Az egyik egy távoli bolygóról érkezett a földre és szinte elpusztíthatatlan. A gravitációt meghazudtolva repül, a szeméből lézersugarakat lő. A másikat tiniként megcsípi egy radioaktív pók és megkapja a pókok hiperszuper képességeit. Mind a két karakternek nagyon jó sztorikat írtak, de nektek melyik a szimpatikusabb? Gondolom egyértelműen Pókember, hogyha sorrendet akarnánk felállítani. A Marvel kicsit földhözragadtabb és sokszor szereti a tudományos megközelítést alkalmazni. A különböző sugárzások hatására ilyen-olyan képességeket szerezett figurákkal szinte rögtön azonosulni tud az olvasó. Egy kicsit olyan ez a "verseny" a két kiadó között, mintha a Marvel már ellőtt volna minden szuper képességet és a Dc csak törhetné a fejét, hogy mi van még ami nem volt? Persze ez egyáltalán nem így van, de tény, hogy a Dc univerzum kicsit kaotikusabb és nehezebben átláthatóbb. Kevesebb azonnal megszerethető karakterrel rendelkezik, mint a Marvel. Supermant és Batmant azonnal a szívébe zárta mindenki, de a többi figurájukhoz úgy érzem idő kell. Nekem évek kellettek hozzá, hogy rávegyem magam; most már ideje lenne ténylegesen megismerni néhány karaktert. Gondolok itt például rájuk: Aquaman, Animal Man, Green Lantern, Deadman. 
A Marvel sokkal több karakterrel és ellenséggel rendelkezik. Ugyebár nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, de náluk a mennyiség majdhogynem egy és ugyanaz a minőséggel. Pókember természetesen nagyon szerethető karakter, de ott vannak még az X-men tagjai, Hulk, a Fantasztikus négyes, Megtorló, Fenegyerek, Vasember... akik lehet, hogy izgalmasabbnak tűnnek, mint a Dc teremtményei.
Más és más a karakterek kidolgozása, de mégis úgy érzem, hogy a Dc nem enged olyan közel a karaktereihez, míg például Pókember esetében; szerintem ő az egyetlen szupermanus, akinek te is megéled az életét, amíg olvasod. Így nem tudsz azonosulni sem Clarck Kenttel, sem pedig Bruce Waynennel.
(A legjobb, amit valaha alkotott a Dc az számomra a Watchmen. Teljesen egyedi történet, egyedi megközelítés. Kiváló! )

A Marvel szélesebb univerzuma és több, kidolgozottabb karaktere lévén megadja azt, amire igazán szüksége lehet egy olvasónak. De bátran ajánlom mindkét képregény kiadót mindenkinek (meg pláne a közös Dc versus Marvel Crossover-eket). Személy szerint én minden új képregénynek örülök ami megjelenik, és igyekszem elolvasni őket. De a Dc sajnos mindig csak egy második lesz, akár ugyanazt a színvonalat produkálja mint a Marvel, akár nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése