2012. szeptember 17., hétfő

The Thing - The Northman Nightmare


A The Thing azaz 'A Dolog' című filmet talán már ismeritek, ha máshonnan nem akkor a 2011-es remake alapján tudjátok miről van szó. John Carpenter, akinek a neve a Halloween, a Sötétség fejedelme vagy a Köd című filmekkel forr össze egy zseniális hangulatú, igaz kicsit vontatottan induló, de hatalmas horror alapkövet tett le. Ebben az írásban szeretném nektek bemutatni az egyik róla készült képregényt. A poszt címe alapján ki is derült, hogy a The Northman Nightmare (Északi rémálom) címre keresztelt füzetről van szó. A Dark Horse Comics adta ki méghozzá ingyen hozzáférhető digitális képregényként.

Krisztus után 1121-ben járunk, a helyszín Grönland. A vikingek hódító hadjáratokon vannak és az északi jeges világ meghódítása az egyik legnagyobb kihívás számukra. A jég rabul ejti hajójukat, így gyalog folytatják az utat egy faluba, egy bizonyos Bjorn Grimshawhoz, akitől nem kaptak régóta sem híreket, sem választ. Út közben pusztítás nyomára bukkannak. Úgy fest a terep, mint egy csatatér. Emberek és ökrök csontjai borítják a vidéket. Rodmar a vezérük talál egy koponyát, mely úgy néz ki mintha két ökör, és egy emberi koponya összeolvadt volna. Nem értik a dolgot, mivel a csontok nem képesek összeolvadni (Aki ismeri a filmet az tudja, hogy talán mégis?**), így folytatják az útjukat a faluba. Megérkezve a kihalt település találják a korábban talált összeégett holttestekkel. Felbukkan öt nő, akik belekezdenek a "hogy is történt" monológba, és az egészet Bjorn Grimshaw-ra kenik (aki rejtélyes módon megbolondult és gyilkolásba kezdett, ahogy a falu többi tagja). Itt jön a képbe egy Finn nevű újabb túlélő, aki hirtelen előugrik egy  pajtából, hogy hazugnak titulálja a monológot elbeszélő nőt! Nincs is ideje elmondani a saját verzióját... Nem sokkal később hirtelen felindulásból menekülőre fogja, amikor kiderül, hogy Rodmar itt akarja tölteni az éjszakát és ő is velük marad. A menekülő Finn egy bárdot kap a hátába. Ezután az események felgyorsulnak és az éjszaka folyamán meglesz a 'dolog' első bekebelezendő áldozata is. Összesen egy 26 oldalas képregényről beszélünk, így gondolhatjátok, hogy el lettek kapkodva a történések. Furcsa viszont, hogy másnap, amikor a hullákat égetnék, Finn holttestéből kitör a 'dolog'. (Ezért nem értem a megérkezéskor produkált közjátékát) A következő néhány oldal a dolog elleni hadakozásról és harcról szól, miközben a szintén szörny asszonyok elmenekülnek. A végét nem mondom el a sztorinak, de annyira összecsapott az egész, hogy az elején még jónak tűnő sztori, így elveszti a hatását. A vége körülbelül egy semmi, és az is nagyon hirtelen (Hogy lehet  ilyen gyorsan legyőzni valamit kérem szépen, amikor még arról sincs fogalmad, mi is az valójában?). Kétszer ekkora oldalszámmal talán normálisan meg lehetett volna oldani. A hangulaton végül is dobnak Patric Reynolds rajzai, de ilyen összecsapott történetet még nem olvastam Steve Niles-tól, aki egy baromi jó horror író. Olyan címek köthetőek a nevéhez, mint a 30 Days of Night, vagy a Criminal Macabre.
Lehet, hogy ez a képregény egyfajta ingyenes promóciós anyagként szolgált a Dark Horsenál, de ha erről van szó, akkor egy kicsit megerőltethették volna magukat. Vannak ezen kívül összefüggő The Thing sztorik a kiadónál, nem tudom miért pont ez a gyenge történet lett az ingyenes verzió. Talán pont azért? Nem fizetsz érte, akkor itt egy semmi! A filmes sztoriban az a legjobb, hogy nem lehet tudni kiben van a 'dolog', így az emberek egymásra gyanakvása izgalmas szituációkat hozhat. Ez ebből a történetből hiányzik... kár érte. Tényleg jól indult.

**Magyarázat: a 'dolog' egy idegen lény, aki képes bármilyen élőlényt lemásolni (bármilyen embert és állatot, tehát azért mégsem teljesen minden élőlényt) úgy, hogy összeolvad vele. Az egyetlen dolog, ami elpusztíthatja, az a tűz. A Rodmar által talált koponya azért olyan amilyen, mert a másolási folyamat közben égették el a lényt.

Egyéni pontozásom alapján:  4/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése