2014. július 4., péntek

Képregények videojátékban 1.rész: A 90'-es évek Nintendo korszaka -MARVEL

Nosztalgikus pillanataimban (ami elég sok van, és szerintem örökkön örökké a 90'-es években fogok ragadni lélekben) nemrég elővettem megint a régi Super Nintendomat, ami gondoson karbantartva pihent a Tv alatti szekrényben, és elkezdtem lapozgatni a régi kazettákat. Volt pár amelyiket rengetegszer végigjátszottam már, és teljesen eufórikus állapotba kerültem... Aztán a kezembe akadt a Batman: Returns című (a Tim Burton által rendezett második Batman film alapján készített SNES játék 1996-ból) gyöngyszem, és támadt is egy ötletem; mi lenne ha sorra venném a képregényes témájú Nintendo játékokat és írnék róluk? Mind a klasszikus Nintendo, és a Super Nintendo is (innentől rövidítve NES és SNES -"Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System") nagy kedvenceim a mai napig, és bárki bármit mond, akkor is a kedvenc konzolom marad mindkét verzió. Elég hosszú lesz a lista, ezért előreláthatólag három részes poszt lesz belőle. A közeljövőben majd ki szeretném bővíteni egy hasonló kaliberű kezdeményezésekkel a sort. Az erre vonatkozó terveket még nem árulnám el (na jó... a poszt alján beszámolok erről).  Az első részben a Marvel játékokat mutatnám be.

Egy pár játék ezek közül a birtokomban van, de mindet beszerezni egy élet is kevés lenne úgy gondolom. Épp ezért többségükkel emulátorral játszottam, ami bárki számára hozzáférhető számtalan verzióban a neten, ahogy a játékok is. Azt hiszem itt már nem beszélhetünk kalózkodásról, ugyanis valamelyik kazetta majdhogynem beszerezhetetlen. Némelyik játék megjelent SNES-en mindkét verzióban (amerikai és japán) is; ezeknek formája eltérő, de a játék ugyanaz, ezekről nem írtam, de azért gondoltam itt megemlítem. Remélem valakinek meghozom a kedvét ezekhez a játékokhoz, és beáll a gyűjtők sorába is. Ezek igen is ereklyének számítanak! Nos akkor lássuk először a Marvel kínálatát:


The Uncanny X-Men (1989) -NES A legelső klasszikus Nintendora kiadott játék a Marveltől hihetetlen, de nem a Pókember volt! Bár a legelső valaha megjelent játékuk viszont igen, amit Atari 2600-on tolhattak 82'-ben a gyerekek. Na de vissza az X-menhez; játszhatjuk egyedül, vagy akár ketten is, és mindehhez tartozik 4 féle játékmód, melyek a következők: Futurecity Street Fight/ Subterranean Confortation/ Search & Destroy - The Robofactory/ Battle Through - A Living Starship. Ezek a változatos módok nagyban hozzájárulnak a játékélményhez. 6 féle karakterből választhatjuk ki a nekünk tetszőt, melyek képességei és tulajdonságai mind le vannak írva, így tanulmányozhatjuk melyik a megfelelő számunkra. Klasszikus 8 bites mászkálós játékra számíthatunk. A pályarészek között folyamatosan ugrálhatunk ha rálépünk az adott mezőre, ami lehet épp egy portál, lépcső, vagy bármi más. A zene néhol idegesítő. Nem éppen a dallamokra mentek rá, de elég élvezetes kis játék.

Silver Surfer (1990) -NES Ez a játék is szintén NES-re készült és kicsit furcsa, hogy a nagyágyúk helyett inkább az Ezüst utazó lett a második játék ezen a platformon, de azért természetesen semmi gond nincs ezzel. Remek karakter, és remek játék kerekedett ki belőle. Az oldalnézetes "lövöldözős" kategóriában egyfajta császár lehet, és nem csak a képregényes vonatkozás miatt. Ha nem sietünk túlságosan, de azért ügyesen kezeljük a joystick-ot, akkor körülbelül olyan bő egy órás játékidőre kell számítanunk. Ez gyakori az ilyen játékok esetében. Azt hiszem körülbelül ennyi idő alatt játszottam végig. A game története inkább a képregény fanok számára lehet érdekes. Csak megyünk előre és lövünk, lövünk és lövünk. Legyőzünk mindenkit, és lövünk. Mindenesetre remek, szórakoztató játék. Aki nem ismeri az Ezüst utazót, de rendelkezik egy nagyon alap angol tudással (tényleg brutálisan egyszerű szövegek fordulnak elő benne), annak tökéletes ez a hihetetlen egyszerű játék is a megismeréséhez.


The Punisher  (1990) -NES Épp mínusz 1 éves voltam amikor kijött ez a játék és ha akkoriban tinédzser lettem volna, biztosan folyamatosan ezen függtem volna. Ezúttal szintén egy oldalnézetes játékot kapunk, ahol lövöldöznünk kell mindenféle gonosztevőre. Az irányítás gondolom kicsit nehézkes, mivel a kontroller nem igazán van barátságban a célkereszttel ezen a platformon, de mindent összevetve teljesen élvezhető a játék még emellett is. Nekem teljesen pozitív volt az is, hogy nem ám végtelen tölténnyel rendelkezünk, hanem fel kell vennünk azt, pontosabban rálőnünk. Eleinte csak a bűnözőkből kieső tölténycsomagok ezek, majd később már egyes pályarészeken megjelennek önállóan is. Nem éppen sztori orientált a játék, de mégis élveztem. Nem túl hosszú, de egy hasonló kaliberű lövöldözős játéktól többet nem is várhatnánk. A megjelenés idejében még így is nagyon népszerű lehetett.


Wolverine (1991) -NES Az élvezhető ügyességi/akció játék kombóra elég jó példa a Wolverine. A 90'-es évekre már hatalmas népszerűségnek örvendő karakter megállja a helyét ebben a kalandos, de ugyanakkor nem éppen egyedi stílusra építő játékban. Leginkább a Mario menetére emlékeztető a hangvétel, de ne tévesszen meg senkit, mert annál élvezetesebb. Egyetlen probléma, hogy ha ráérősen akarja végigvinni az ember, akkor is csak körülbelül 1 óra a játékmenet. Mindössze 9 pálya áll rendelkezésünkre, a kilencedik végén a fő gonosszal, aki nem lehet más természetesen, mint Kardfog.


Captain America and The Avengers (1991) -NES/SNES A Bosszú Angyalai sem hiányozhattak természetesen a sorból, és szintén adta magát a videojáték változat. Választhatunk egyszemélyes, vagy akár úgynevezett Battle módot is indításnál. Én természetesen egyedül játszottam. A játék folyamán váltakoznak az Angyalok és mindig mást irányíthatunk. Mint a Wolverine, itt is ügyességi és akció elegyet kapunk. Nem rossz játék, bár ezt is túl rövidnek érzem. Valójában lehet, hogy nekem vannak túl nagy elvárásaim, tekintettel a mai játékokra, de furcsa mód ezek a kazettás játékok régen sokkal hosszabbnak tűntek. Sajnos csak emulátorral tudtam játszani, de akinek a padláson akadna egy, az ne habozzon és írjon a blog kontakt címére. Szeretném a polcomon tudni eme kultikus játékot. SNES-en 2 évvel később jelent meg ugyanezen cím alatt a játék újragondolt, ugyanakkor egészen más verzióban sztorit, grafikát és játékmenetet tekintve is.


Spider-Man: Return of the Sinister Six (1992) -NES És íme, itt van hát az első Pókemberes Nintendo játék! Amikor arra adtam a fejem, hogy képregényes videojátékokat mutassak be a kezdetektől napjainkig, talán ez a játék volt az amivel leginkább vártam, hogy játszhassak! Nem vitás, Pókember a legnagyobb kedvencem, de kinek nem?
A Sinister Six, azaz; a Baljós Hatos, egy bűn szervezet a Marvel világában, ami Pókember ellenségeiből áll. Ez a csapat már többször újra alakult, de itt nevezetesen a második felvonás gonosztevőiről szól a játék. Név szerint: Mysterio, Keselyű, Homokember, Dr. Octopus, Vészmanó, és Elektró. Természetesen Pókembert irányítjuk, és az előbbi gazfickókat kell legyőznünk, bár ehhez nagyon rövid játékmenet társul. Az irányításra semmi panaszom nincs, a játékélmény pedig pazar. Remek játék. Mondhatni a NES egyik gyöngyszeme. Ajánlanám mindenkinek aki fogékony még a Nintendo játékokra, netán csak egy kis nosztalgiára vágyik.

Spider-Man and the X-Men in Arcade's Revenge (1992) -SNES Szintén 92'-ben  jelent meg ez is, mely az X-mennel közös kalandot takar. Időközben megjelent a Super Nintendo, így innentől már csak erre jöttek ki az újabb játékok. Ahogy a Captain America and The Avengers esetében, itt is meg vannak osztva karakterek egyes pályarészeknél, így nem csak Pókemberrel, de az X-men tagjaival is játszhatunk. Ügyességet mindenképpen igényel, így néha nem lesz könnyű dolgunk. A grafika mondhatni sokkal szebb, mint a NES játékoknál volt. Minden szempontból érzékelhető a változás. Ugyanaz az év mint az előbb bemutatott játék esetében, mégis teljesen más játékélmény és atmoszféra. Nem rossz játék, bár az elődei után, amelyek hasonló kategóriát képviselnek, kicsit kezdett unalmassá válni a végére. A körülbelül háromnegyed órás végigjátszás alatt (de előtte kétszer-háromszor újból kezdtem) nem éreztem azt, hogy kevés lenne. Kicsit sablonos volt az igaz, talán azért nem tetszett annyira.

The Amazing Spider-Man: Lethal Foes (1994) -SNES Véleményem szerint ez a játék sokkal érettebb a 'Sinister Six' -et tekintve, és egyáltalán nem az újabb platform miatt. Hogy is mondjam... kicsit Pókemberesebb lett, kicsit képregényesebb. Persze a játékipar fejlődik, az ötletek fejlődnek és minden más is, de ez a játék sokkal élvezetesebb elődjénél. Le kell győznünk kultikus ellenségeket és ehhez szükség van nem kevés ügyességre. A szintén körülbelül 1 órás játékmenettel rendelkező játékot bátran ajánlom minden Nintendo fannak.


Wolverine: Adamantium Rage (1994) -SNES Hiába az újítás a Nintendonál... engem nem győzött meg annyira a játék. A hangvétel eléggé sablonos, és ezen nem segít az sem, hogy szebb grafikával rendelkezik, mint az előző Rozsomák játék. A szép karakteranimációk dobnak rajta, de nekem kissé unalmas volt. Voltak részek ahol egyszerűen inkább felidegesített, mintsem szórakoztatott, és mint tudjuk; ha egy játék ilyen, az már rég nem jó. Ezen kívül még 3 játék látott napvilágot a kiadás évében, melyből kettő még hátra van, így feltételezem, hogy nem túl sok idő maradt a fejlesztésre. A játékfejlesztők nem egyeznek meg ugyan, de nyilván volt egy ütemterv amit tartani kellett. Egy próbát megér, bár én kétlem, hogy újból játszanék vele valaha is.


The Incredible Hulk (1994) -SNES A zöld melák a megjelenés évében nem volt túl népszerű Super Nintendon, de ma már egyre többen vásárolják a fennmaradt példányokat. Én is így tettem; Ebayen találtam rá és nem sokat gondolkodtam rajta. Szinte kötelező vétel volt. Azt mondjuk sajnálom, hogy nem az eredeti dobozában szerezhettem be. Magát a Hihetetlen Hulkot irányítjuk a játék folyamán, és semmi egyéb dolgunk nincs, mint zúzni. Hulk mozgása rendkívül kidolgozott a platformhoz képest, ami néhány perc után szembetűnő lehet. A játék több mint szórakoztató. Teljesen lekötött, hiába már 23 éves vagyok...

Spider-Man and Venom: Maximum Carnage (1994) -SNES Nos igen, ezt a játékot sokan az egyik legjobb képregényes vonatkozású régi konzoljátéknak tartják, és nem is csodálkozom ezen. A Maximum Carnage képregényt senkinek sem kell bemutatnom. Itt egy az egyben (mondhatni) a képregény átiratával játszhatunk. Pókemberrel kezdünk, majd később Venommal is belekóstolhatunk a páratlan akció élménybe, melyet a játék nyújtani tud nekünk. A zene oly mértékben el lett kapva, hogy egyik képregényes vonatkozású videojátékban sem hallottam hasonlóan jó komponálást. Hozzájárul bőven a játékélményhez, mely már hang nélkül is le tudja kötni az embert. A helyszínek nem túl változatosak (lásd a képregényt is), de ezekért azt hiszem kárpótol a sztori, melyet a pályák között képekben, és hozzájuk adott képregénybuborékokkal kapunk. A hangulatra semmi panaszunk nem lehet. Az irányítás is könnyű. A végjáték, azaz Carnage legyőzése nem volt túl könnyű, de végül csak megbirkóztam vele. Több mint szórakoztató, és hangulatos játék. A platform legjobbja.

Venom/Spider-Man: Separation Anxiety (1995) -SNES A Marvel nyilván úgy gondolta, és milyen jól gondolta; hogy a szimbiótákból soha nem elég és kihoztak a Maximum Carnage után egy hasonló kaliberű játékot, melynek közvetlen képregényes vonatkozása nincs, de ugyanakkor remek játék lett. Mondhatjuk, hogy a 'MC' méltó utódjaként köszönthette a világ ebben az évben. A játékmenet semmiben sem különbözik az imént említett játéktól, de ugyanakkor a változatos helyszínek miatt teljesen más atmoszférát kap az egész. Játszhatunk egyedül, de akár ketten is, valamint kiválaszthatjuk, hogy Pókemberrel, vagy épp Venommal szeretnénk játszani. Nekem nagyon tetszett. Akár egy második részt is el tudtam volna képzelni. Úgy vélem lett volna rá igény akkoriban, amikor mindenki falta az újabbnál újabb Nintendo játékokat.

Spider-Man: The Animated Series (1995) -SNES A játék megjelenése előtt egy évvel kezdték sugározni az akkori legújabb (és minden kétséget kizáróan legjobb) Pókember rajzfilmsorozatot és nyilván a készítők, és a fejesek úgy döntöttek, hogy ennek mintájára készüljön egy SNES játék is a sorozatból. Az ötlet helytálló, bár elég hülyén hangzik a cím a videojáték változathoz. Kicsit lehettek volna kreatívabbak. Mivel itt még csak 1 éve ment a sorozat, ezért nem tartalmazza minden elemét, ellenségét a játék, de igazából nem is rossz. Igazi Pókember élményt ad. A zene már nem éppen kifogástalan... aki ismeri a sorozat főcímzenéjét, az a főmenüben lehet, hogy el fogja sírni magát, ugyanis elég butított, recsegős változatban ugyanaz a dal lett átitatva a kazettára. Becsülendő is, meg nem is, de inkább az utóbbira szavazok. Eléggé elrontotta a hangulatomat amikor meghallottam. Mindemellett tényleg nem rossz. Egy próbát simán megér.

X-Men: Mutant Apocalypse (1995) -SNES Az újabb platform térhódításával egyre jobb játékok születtek az évek során. Grafikát, irányíthatóságot és játékélményt tekintve is, így ez a játék is sokkal jobb lett, mint NES-re készült szintén X-men viszonyú elődjei. Az X-men: Mutant Apocalypse ennek a változásnak a gyümölcse. A Capcom kitett magáért ezzel a játékkal. Az intenzív egy órás játékmenetet több választható karakterrel is játszhatjuk. Természetesen egészen más élményt kapunk mind az öt (Küklopsz, Rozsomák, Gambit, Psylocke, Bestia) választható szuperhősnél. A játék végén magát Magnetot kell legyőznünk. Remek játék. Lekötött, és nagyon jól szórakoztam. Az egyik legjobb Nintendo játék amivel játszottam. Aki ráakad csapjon le rá mindenképpen.

Marvel Super Heroes: War of the Gems (1996) -SNES  A soron következő játék sajnos a legutolsó Marvel game a NES/SNES érából. Ebben az időben már inkább a Playstation foglalkoztatott mindenkit, így a kazettás ipar lassan már lehúzhatta a rolót. Mindenesetre ez a Crossover játék nem volt rossz húzás bárki is volt az ötletgazda. A Capcom szinte utolsó kazettás könnycseppjeként tekintek rá. Érezték a végüket a kazis Nintendo kapcsán, de azért letettek egy ugyancsak jó játékot az asztalra. A történet szorosan képregényes vonatkozású, és aki többet akar tudni, annak ajánlanám a hazai Kingpin nemrégiben megjelentetett három részes Végtelen hatalom című minijét, mely azoknak akik nem ismerik, rengeteg háttérinfóval szolgál a játékhoz. Szintén többféle karaktert irányíthatunk a játék folyamán, ahogy hasonló elődeiben, és ettől talán még élvezetesebb lesz a játék, elkerülve így a monotonitást.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Igen, kicsit hosszúra nyúlt. Azt hiszem ez a blog történetének leghosszabb bejegyzése. Azért remélem nem hagytam ki egyetlen játékot sem. Ez lett volna a 'Szuperhősök videojátékban' első része. Mint a poszt elején írtam; a jövőre nézve vannak még terveim ezzel a rovattal. Kezdetnek összegyűjtöttem egy csokorba a Marvel játékokat, a második részben sort kerítek a DC háza tájáról származó NES és SNES gyöngyszemekre, valamit a harmadik részben helyet kap minden más de ugyancsak képregényes vonatkozású játék. A negyedik és ötödik részben maradok a Nintendonál, de ezúttal a Gameboy játékokról fogok írni. Terveim szerint ez a téma bele fog férni két (vagy három?) posztba, majd pedig haladok tovább a SEGA, Nintendo 64, Nintendo Gamecube, Playstation, Xbox és PC játékokkal. A platformok összes szériájának képregényes játékairól szeretnék írni, így igen csak sokáig meg fog maradni ez a sorozat. Remélem lesz rá igény, és érdeklődéssel olvassátok majd ezeket a bejegyzéseket. Véleményeitek sokat segítenek, így a posztok alá várnám az észrevételeket, esetleges ötleteket. Két nap múlva jelentkezem a második résszel. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ambíciózus vállalkozás, sok sikert kívánok hozzá! Természetesen követni s ajánlani is fogom.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dicsérő szavakat :)

    VálaszTörlés