2014. július 8., kedd

Képregények videojátékban 3.rész: A 90'-es évek Nintendo korszaka, végül vegyesen!

Ismét itt a 'Szuperhősök videojátékban' rovat ahogy megígértem, és egyben a klasszikus Nintendo és a Super Nintendo játékok bemutatásának befejező része. Itt igyekeztem írni a "maradék"(bár azért idézőjelben mert elég csúnya kifejezés rá) képregényes témájú játékról vegyesen. A NES és SNES játékok bemutatásának ez az utolsó része. Bekerült ide minden olyan képregényes témájú játék amiről úgy gondolom érdemes volt írnom és van valamilyen képregényes történelmi jellege. Előre is elnézést attól akit ez érzékenyen érintene, de kihagytam néhány olyan játékot, mint például az Asterix, vagy Snoopy. Úgy gondoltam, hogy ezek a játékok talán nem lesznek annyira érdekesek, így megemlítem őket ugyan, de ismertetőt nem írok róluk. A statisztikákat tekintve eddig népszerű lett ez a kezdeményezés, így bátran folytatom majd a sort további platformokat és játékokat bemutatva. Viszont maradjuk egyelőre a témánál. Íme hát néhány gyöngyszem:

Teenage Mutant Ninja Turtles (1989) -NES Nos, ki nem ismerné hát kedvenc teknőceinket, akik bizony mutáns ninja teknősök, még ha a magyar fordítás meg is feledkezett a mutáns kifejezésről. Pályafutásuk 4 évvel korábban, 1984-ben kezdődött képregényként, de maradjunk most inkább a játéknál. Bizony, a kilencvenes évek előtt egy esztendővel bizony még nagyon kezdetleges volt a kidolgozás a Nintendo játékokat tekintve, mégis kihoztak ebből a játékból mindent amit tudtak, és az akkori teknőc rajongók végre élvezhették vizuálisan is a ninják kalandjait. A bejelentkező képernyőn bemutatásra kerül mind a négy kedvenc és természetesen kultikus fegyverük is velük együtt néhány másodpercben majd a Push Start után mér bele is csaphatunk a lecsóba. Remek kis akciójáték. Az, hogy az elején nem tudunk választani négy kedvencünk közül ki van küszöbölve azzal, hogy egyes pályarészek után már folytatjuk bármelyik karakterrel. A játékidő elég sok ahhoz képest, hogy régi játék. Körülbelül 2 órámba került végigjátszani ahhoz képest, hogy néhányszor meghaltam közben.

Teenage Mutant Ninja Turtles -Arcade Game (1989) -NES Ez egy eredetileg játéktermi játéknak tervezett, de később klasszikus Nintendora kiadott TMNT játék. Az Arcade Game kifejezés egyértelműen utal erre, ugyanis ez volt a játéktermi, kisebb kihívást nyújtó és pörgősebb, rövidebb játékok elnevezése. A játéktermi változat megjelenésének köszönhetően megjelennek a játékban olyan elemek, mint rövid, de valódi átvezető animációk, valamint normális tiszta zene mindenféle torz midi hangzás nélkül. Itt már játszhatunk másodmagunkkal is, és egyszerre apríthatjuk a ránk támadó ninjákat és egyéb ellenségeket. A játéktermes változatban elviekben akár 4-en is játszhattak egyszerre. A 2db NES kontroller ezt sajnos nem teszi lehetővé. Azt hiszem ez a játék sokkal komolyabb mint elődje, hiába a gyors játékmenet és rövid végigjátszási idő. Csak egyedül játszottam, de egyszer szívesen kipróbálnám a kétjátékos módot is.

Garfield: A Week of Garfield (1989) -NES Nyilván azt gondoljátok, hogy milyen gonosz vagyok, hogy Snoopyt és Asterixéket kihagytam a sorból, bezzeg Garfield mégis befért ide. Valamilyen szinten igazat is kell adnom ezért, de úgy éreztem ezzel tartozom Garfieldnak, még ha nem is vagyok egy hatalmas rajongó. Maga a játék elég gyenge, bár okozhat kellemes pillanatokat. Magát a vörös macskát irányítjuk. Elég furcsa, hogy akár egy aprócska pók miatt is kiírhatja a játék a Game Over-t. Baromi idegesítő ez a játék, és abszolút nem ajánlanám Garfield rajongóknak. Egyfajta elrettentő példaként írtam róla pár sort. Eléggé meggyalázzák ezzel a japánok kedvenc lusta macskánkat. Lényegében mindenféle állat fölött kell ugrálnunk és valamilyen golyókkal kell őket ártalmatlanná tennünk őket. Arra sajnos nem sikerült rájönnöm sehogy sem, hogy mégis mik lehetnek ezek a golyók amiket Garfield a tenyeréből dobál. Kérlek titeket ne játszatok ezzel soha.

Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project  (1992) -NES Itt egy újabb teknőc játék, amely előző része nem ezen a platformon jelent meg, így elég furcsa. A játék egy igen hosszú bevezető animációval kezdődik, mely elég szokatlan, de annál pozitívabb élményt nyújt, mert hát az ilyen játékoknál egyáltalán nincs megszokva ez a hosszúra húzott Opening. Egyedül és ketten is játszhatunk. A zene borzasztó, de a grafika legalább teljesen rendben van. Leginkább az Arcade Game grafikájához hasonlítanám. A harc elég szokatlan módon van megoldva. Olyan mintha játékos karakterünk csak piszkálgatná az ellenséget, és ezáltal megnő a hibázás esélye is, és elég nehezen tudjuk legyőzni ellenfeleinket. Elég unalmas és gyenge játék. Negatív irányba változott minden elődeihez képest.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time (1992) -SNES Ez a game az első Super Nintendora kiadott teknőc kaland, melyben már kiválaszthatjuk a legelején, hogy melyik teknőssel szeretnénk játszani, és szintén tartozik hozzá egy dupla játékos mód is. Ez a kazetta is a SNES alapgéphez volt csomagolva mikor megkaptad, és azóta már többször sikerült végigjátszani természetesen. Messze a legjobb 'Tini Nindzsa' játék amely valaha megjelent Nintendora. Az irányítás remek, alulról felülre bejárhatjuk a teret, de mindezt jobb grafikai körülmények között. A harci mozdulatok kidolgozása is bámulatos a platformhoz képest, szóval tökéletes választás lehet a Nintendo szerelmeseinek. Mint azt említettem, a géphez csomagolva jutottam hozzá, így ha valaki rendelkezik a játék eredeti dobozával önmagában, akkor ne legyen rest e-mailt írni, ugyanis már régóta keresem.


Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (1993) -NES/SNES Ritka eset, hogy megjelent egy játék mindkét akkori platformon, de igazából pozitív, mert így aki rendelkezett a két gép valamelyikével az minden további nélkül élvezhette a játékot. Kicsit sok már a teknőc játékokból igaz, de ez az utolsó, ezekre a konzolokra kiadott darab. Szerencsére most egy 1v1 verekedős játékot kapunk, ami lényegében már kellett is a sok egymást követő, egy kaptafára építő kópia után. Ki nem találjátok, hogy ki jegyzi a fejlesztést... hát persze, hogy a Konami! A cég hírnevéhez mérten egy remek verekedős játékkal lettünk gazdagabbak. Van itt is megszokott Story Battle vagy választhatunk úgynevezett Tournament módot is a két kontrollert igénylő Versus mellett. A négy teknős közül választhatunk a játék elején. Igen hosszú és nem megszokott játékélményt nyújt és a zene is tökéletesen passzol hozzá. A harci mozdulatok kidolgozása a Konami hasonló kategóriás játékaihoz hasonló, de mégis testre szabott. Abszolút szórakoztató játék, és vetélytársa lehet az imént bemutatott Turtles in Timenak

The Mask (1995) -SNES  Kinek kellene bemutatnom a Maszk bohókás kalandjait? Ugye senkinek? A játék előtt mindössze egy évvel korábban került a mozikba zöld fejű humorheroldunk nagy sikerű filmje Jim Carrey főszereplésével, és hát úgy látszik ez a karakter is kívánta a játék változatot. A játék próbál a film történeti szálán haladni, ami persze szinte lehetetlen, így egy csomó olyan elemmel és ellenséggel van teletűzdelve ami a filmben nyilván nincs. Nem csak a zene, de maga a játék menet is mosolyogtató. Egy igazi vidám játékról van szó, mely azért mégis tartalmaz akció és ügyességi elemeket. Pörgős és nem túl hosszú végigjátszás tartozik hozzá, de mindenképpen jól lehet rajta szórakozni. Komoly hangvételről szó sem lehet. Nekem tetszett, bár sosem voltam oda a karakterért. Néhol azért egy kicsit szívózik a játék, vagy lehet, hogy csak én nem voltam elég ügyes.

Todd McFarlane's Spawn: The Video Game (1995) -SNES Nem volt kérdés, hogy az akkoriban különösen nagy figyelemre szert tett Pokolivadékból Nintendo játék készüljön, és nem is rossz játék! Spawnt irányítjuk a játék során, az események pedig a képregényhez hasonlóan követik egymást. A nagyobb ellenfelek enyhe kihívást jelentenek, de legalább ettől nem lesz unalmas a játék. Körülbelül másfél óra szabadidőt igényel intenzív odafigyeléssel, de az izgalom és szórakozás garantálva van. Az ütés és rúgás mozdulatok remekól ki vannak dolgozva, de amibe egy picit belekötnék az az ugrás utáni pörgő támadás. Kissé túl Street Fighterhez illő lett. Annak aki kedveli a képregény"hős"t, remek választás lehet egy kellemes délutáni kikapcsolódáshoz. És ne feledkezzünk meg arról, hogy ez Spawn legeslegelső videojátékos szereplése!

Judge Dredd (1995) -SNES Ha másként nem, hát a két évvel ezelőtt moziba került Dredd című film kapcsán ismerős lehet a kult karakter és sajátos világa, melyről sajnos sokan még csak mostanában szereztek tudomást, hogy képregényben igen is egy verhetetlen műfajt képvisel. Az új film, a régivel ellentétben (mely 1995-ben látott napvilágot Silvester Stallone főszereplésével) egy kicsit közelebb áll a képregényes valósághoz, de a játék egyértelműen az akkori film video játék adaptációja. Egy hamisítatlan akció játékra számíthatunk, mely csak részben képviseli a filmet, és azt kell mondjam; ez a fajta megvalósítás sokkal inkább a karakterhez illő. A játék mód kizárólag egy személyes, de emellett  hatalmas élményt nyújt. Lehet, hogy figura mibenléte miatt, de nekem nagyon tetszett a játék. Kétszer is végigjátszottam, na persze nem egymás után.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bemutatásra került hát szinte minden képregényes témájú és érdekes NES és SNES játék, és ezzel lezárul ez a sor. A játékok végigjátszása nem kis folyamat volt, így az, hogy két naponta jelentkeztem a rovattal nem azt mutatja, hogy ennyire hiper gyorsasággal játszottam és írtam. Ez a megkezdett sorozat elég sok időt igényel a tesztelés miatt, de igyekezni fogok mindig újabb adaggal szolgálni. Amint azt már említettem az előzőekben többször is, a rovat folytatódik, és legközelebb a Gameboy játékok kerülnek górcső alá. Szeretném bemutatni az összes megjelent Gameboy platform képregényes játékát, és bár szintén említettem, de hasonlóan ehhez a poszthoz, szintén körülbelül 3 részletben tudjátok majd elolvasni ezeket a recenziókat. Remélem ez az 'epizód' is hasonlóan népszerű lesz itt a blogon, mint két elődje, és remélem érdeklődéssel olvastátok. Ha valaki érdeklődését sikerült felkeltenem a téma kapcsán, annak csak pluszban örülök. A visszajelzéseket továbbra is várom komment, illetve e-mail formájában legyen az pozitív vagy negatív. Mindkét opció hatalmas segítség lenne a számomra.. Hamarosan újra jelentkezem!

2 megjegyzés:

  1. Király! Csak így tovább! Leginkább a Playstation játékok bemutatását várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igyekszem :) Én is várom már, hogy Ps játékokról írjak, de persze ott van még a szabadidő kérdése, és persze még néhány platform ami megelőzi a témát :)

      Törlés