2014. július 7., hétfő

Képregényhősök undergroundja 3.rész: Cyborg

Néhány hónappal ezelőtt, egy ismerősömmel való beszélgetés kapcsán jött fel Cyborg neve (üdv a blog hasábjain Levi), de csak most jutott eszembe, hogy érdemes lenne írni róla a blogon. Először is; a képregényhősök undergroundja rovat egyik legizgalmasabb alanya lehet, másodszor pedig teljesen beleillik a képbe, ugyanis ő sem éppen az a hős, aki mindenhol felbukkan. Magyar viszonylatban meg főleg. Ezzel a soron következő poszttal elég katonás lett az iram. Egy DC, egy Marvel hős. Igazából nem szándékos, de nem is jött ki rosszul.
Kiborgot a 2003-ban debütáló Tini titánok című rajzfilmsorozatból ismerheti leginkább a nagyérdemű, ahol ugyebár ifjonc igazságosztóként segít fenntartani a rendet. Valójában első megjelenése 33 éve volt 1980-ban a DC Comics Presents 26. számában. Az egész Tini titán sztori sem mai darab, bármennyire is hihetetlenül hangzik. Kezdjük akkor röviden ezzel egy kis bevezető gyanánt: A titánok egy, az Igazság ligájához hasonló szuperhős csapat, melynek tagjai ismert szuperhősök ifjú csatlósaiból verbuválódtak. Megjelennek benne olyan hőspalánták, mint például Batman hű társa Robin, vagy Aquaman segédje Aqualad. A start még 1964-ben következett be a Brave and the Bold 54. számában, ezzel elindítva egy új generációs szuperhőscsapatot, és ezernyi új lehetőséget a DC történetek csűrésére, facsarására. A posztunk alanya 24 évvel később csatlakozik hozzájuk, egészen új lehetőségekkel és dagadó elektronikus izmokkal.
     Kiborg, polgári nevén Victor Stone Amerikában született hírneves tudósok gyermekeként. Mondhatni az alma elég messze esett a fájától, ugyanis Vic-et jobban érdekelte az utcai élet és a csavargás a tudománynál. Összebarátkozik egy bandataggal, Ronnal, aki miatt folyton csávába kerül és meggyűlik a baja elég sűrűn a hatóságokkal. Mindent megtett annak érdekében, hogy ő is a bandához tartozhasson és kivívja újdonsült barátja tiszteletét, de amikor rájön, hogy Ron célja nem csupán az utcai balhék, a betörések és egyéb garázdaságok, hanem nagyobb és súlyosabb dolgok vezérlik, Vic faképnél hagyja.
Szülei, és a velük kapcsolatos kísérletek (melyekhez gyakran használták alanyként fiúkat) teljesen megváltoztatják az életét, amikor a S.T.A.R. laborban dimenzió kaput nyitnak egy másik világba. A kapun át egy más világból származó lény jött át, mely megtámadta őket. Anyját megölte, Victort pedig súlyosan megsebesítette. Apja kétségbeesésében elképesztő lépésre szánta el magát. Fia sérült szöveteit kibernetikusan helyettesítette, így megszületett Cyborg! Victor ettől fogva inkább gép volt, mint ember, de élt! Amikor magához tért elborzasztotta a látvány és mély depresszióba süllyedt. Később barátnője is szakított vele, és a nyilvánosságot is felkavarta a hír, miszerint egy félig robot- félig ember él köztük.
Bűnöző útra tévedt barátja, Ron, terrorista támadást indított az Egyesült Nemzetek székháza ellen, amit korábban is tervezett, és melybe bele akarta rántani Victort is. Cyborgként már szembe tudott szállni vele, és mivel hibásnak érezte magát, hogy senkit nem értesített a támadásról, így odasietett és megfékezte Ront. Ezzel elkezdődött a szuperhőssé válása, ugyanis az új célja lett: megvédeni az embereket!
Az önálló füzetek után csatlakozott a Tini Titánok csapatához, melynek egyben alapja és mozgatórugója is lett. Emberfeletti erejét hasznosítva vette fel a harcot a gonosztevőkkel és még most is egy jobb világ megalkotásán fáradozik számtalan szuperhős társával. Azóta feltűnt már rengeteg helyen, és a mai napig felbukkan, noha nem ő a legnépszerűbb a DC hősök között. Robinnal való barátsága révén egyes történetekből a másikba rendkívül jól mozgatható karakter, és megállja a helyét a képregények oldalain. Elolvastam számos történetet melyben szerepel, és közben az egyik kedvenc underground szuperhősöm lett. Annak ellenére, hogy a Titánok csapatát sokan túl gyerekesnek találják, véleményem szerint az Igazság Ligája mellé bátran felsorakozhatnak. Nem minden a látszat, így azt tanácsolnám azoknak akik eddig ódzkodtak parányi hőseinktől, hogy tegyenek egy próbát! Különösképpen Cyborgra koncentrálva. Rendkívül érdekes karaktert ismerhet meg mindenki a kibernetikus igazságosztó személyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése