2014. július 6., vasárnap

Képregények videojátékban 2.rész: A 90'-es évek Nintendo korszaka még mindig! -DC COMICS

Újra itt vagyok a beígért a második résszel. Remélem tetszett az előző. Igen, ezen poszt tárgya még mindig a NES és SNES játékok a képregények világából. Valamiért nagyon vonz ez a két platform már gyerekkorom óta. Órákra, és napokra odaláncolt a TV elé, és nem bánom az ott "elvesztegetett" időt. Jól szórakoztam, és ha ma előveszem, még mindig ugyanolyan jól szórakozom. Viszont...egy kis segítséget kérnék, hátha valaki orvosolni tudja a problémám. Néhány kazettámat nem, vagy nagyon nehezen olvassa be már a SNES. Ez részben biztosan a kopás miatt van, mert rengeteget játszottam annó velük, de hátha tud valaki erre valamilyen házi praktikát. Ha valakinek van valamilyen ötlete, vagy járt már hasonló cipőben, és sikerült megoldania a problémát, az írjon a jobb fent található kontakt címre egy e-mailt. Hálásan megköszönném a segítséget. No de a kis kitérőből újra vissza ide, és a következő részhez, ugyanis megígértem, hogy ezúttal a DC Comics játékai lesznek terítéken, és persze nagy részben a blog hasábjain. Vannak itt remek játékok, és vannak kevésbé jók, de lássuk:

Superman (1987) -NES Superman az első igazi szuperhős, ezt mindenki tudja. Bár azt kevesen, hogy ő volt az első képregényhős akinek kalandjaiból Nintendo játék készült. 2 évvel az Uncanny X-men megjelenése előtt debütált Superman, és ez a kazetta olyannyira ritka, hogy rendkívül drágán lehet csak hozzájutni. No sajnos nekem sincs meg... na majd egyszer. Emulátorral játszottam egyébiránt. A Kemco itt még nagyon minimalista volt, elég ha a kiadás évét nézzük. A külsőségek bugyutának hatnak és kapunk egy Mario szerű Superman játékot, de távol álljon tőlem, hogy rossza mondjak róla. A kezdetlegességtől eltekintve nem rossz, bár a legnagyobb hiba az, hogy bármilyen repülő hősnek jól áll a földhözragadt/járkálós mód, csak Supermannek nem. Igen bizony, ő itt sajnos nem tud repülni csak ugrándozni. Mindemellett az akkori viszonyokhoz képest teljesen rendben van.


Batman (1989) -NES Miután bemutatták a Tim Burton által rendezett új keletű Batman filmet 89'-ben, illő volt kiadni a játék változatot is belőle, így megszülethetett ez a kihagyhatatlan Nintendo játék. A játék sztorija a filmhez hasonlóan halad, de a pályák, a zene és maga a hangulat igazából teljesen mást mutat menet közben. Persze nincs ezzel baj, hisz akció dús kellett hogy legyen, és mint tudjuk; nincs tele végletekig akcióval a film. A játékmód kizárólag egy személyes. Batmant irányíthatjuk. A kidolgozás nem lett rossz, bár túl lila lett kedvenc hősünk. Nyilván annak rovására, hogy a  hátterekben túl sok feketét használtak, ami nyilván kellett. Körülbelül bő fél óra alatt végig lehet játszani, de igazából túl intenzív játék ahhoz, hogy ez kevés legyen. Azt hiszem kötelező játék.


Batman: Return of the Joker (1991) -NES Nos igen, a filmváltozat Nintendo játéka sikeres lett minden bizonnyal, így szintén NES-re a következő DC játék is egy újabb Batman game lett. Köröket ver elődjére, és nem csak azért mert itt már nem lila, hanem kék ruhában feszít főhősünk. Itt a zene is sokkal elkapottabb lett, valamint a hangulat is egészen más, noha a pályák hátterei nem éppen a legváltozatosabb elemekből állnak, de még mindig változatosabb mint a filmváltozat adaptációjánál. Tetszett a játékmenet, tetszett a zene mint említettem és lekötött, de sajnos rövidebb volt mint vártam. A jövőben elképzelhető, hogy újrajátszom még.

Swamp Thing (1992) -NES Sokan nem tudják, hogy a Swamp Thing valójában egy képregénysorozatot takar, melynek gyökerei mélyen visszanyúlnak a képregényipar elfeledett rétegeibe, de igazából most nem az a célom, hogy ezt bemutassam. Ez a NES játék viszont hatalmas lett! Hatalmas elvárásaim voltak amikor elkezdtem ezzel játszani (persze csak módjával, Nintendohoz híven), és szinte azt kaptam amit előtte elképzeltem. Minden tekintetben egy komor hangulatú játékról van szó, mely a szélsőséges, de annál több rajgóval rendelkező mocsárlény videojátékba való átültetése. Természetesen akció és ügyességi elemek keveréke a megszokott módon és a kornak megfelelő megoldásokkal. Nagyon hamar, akár életveszteség nélkül végig lehet játszani egyhuzamban, de emellett mégis teljesen szórakoztató. Ajánlanám minden Nintendo fannak, képregényrajongó Nintendo fanoknak pedig főleg.

Batman Returns (1993) -NES/SNES A "Batman visszatér" alapján szintén készült videojáték, mely elődjéhez képest már valóban a filmbeli történéseknél veszi fel a fonalat, valamint majdhogynem kizárólag ezen a szálon halad. Érdekesség, hogy mindkét akkori Nintendo platformon megjelent a játék. NES-en egy kicsivel mérsékeltebb grafikával és zenével, de ugyanazzal a játékmenettel és szisztémával. A Super Nintendo változat igaz sokkal szebb és jobb, de nyilván ez a konzol már sokkal többet bírt, mint a korábbi konzol. A grafika remek, a kezelhetőség is, élményre pedig szintén csillagos ötöst adnék. Ez volt a legelső képregényes témájú videojáték amivel valaha játszottam, és így talán duplán is szeretem, ugyanis az alapgéphez volt csomagolva annó. Igazi Konami játék, ami kihagyhatatlan.

The Death and Return of Superman (1994) -SNES Az előző Superman játék 87'-ben igazán kezdetleges volt, és 7 évvel később már egy sokkal jobb, érettebb, és akció dúsabb játék jelenhetett meg a fanok számára. Az előbbi Batman játékhoz hasonlóan megegyeznek a grafikai elemek, és az irányítás is, viszont a harci mozdulatokat testre szabták Supermanhez. Ettől kap egy egyedi szájízt. Megjelenik a szemeiből lőhető lézernyaláb, ahogyan Batman például Batarangokat tudott dobni. A kezdetleges játékból kimaradt a repülés ugyebár, ami egy fontos részlete a karakternek, és itt ez bizony végre kiküszöbölésre kerül. Ugrásnál hősünk végre repül is! A zene talán nem éppen a legjobb hozzá, de ezt a hibát ellensúlyozza a remek játékélmény. Hihetetlenül szórakoztató, izgalmas játék.

The Adventures of Batman & Robin (1994) -SNES Ez a játék nem más, mint a "Batman: The Animated Series" alapján készült, alternatív szállal rendelkező darab. Ezt a rajzfilmsorozatot nyilván senkinek sem kell bemutatnom. Kult, és lenyűgöző. Igazi Batman hangulatú animációs széria, a játék pedig ezen a gondosan felépített nyomvonalon próbál érvényesülni. Természetesen a Konami jegyzi ezt a játékot is. A grafika próbál hő maradni a sorozathoz. A nagyobb átvezetők és sztoriszálak miatt körülbelül másfél óra játékidőt bocsájt rendelkezésünkre a game, ami szerintem itt teljesen megállja a helyét. Élvezetes, és a rajzfilmes kidolgozás miatt egyedi, izgalmas játék, néhol utánozhatatlan elemekkel és részletekkel.

Batman Forever (1995) -SNES Ezzel a játékkal immár trilógiává bővült a Batman film által készített videojáték lista a Nintendonál, és nagyon vártam, hogy végre megszerezzem. Ezt nem volt szívem emulátoron játszani, lévén, hogy ez a film az egyik kedvencem a 4 részes sorozatból. Kicsit komolyabb lett a hangvétel. Itt teljes mértékben tapasztalható a játékipar fejlődése. Az már más kérdés, hogy akkoriban épp leágazóban volt az égiszük. A Returns esetében azt kaptam ami illendő volt; pontosan a film mintájára készült a játék, ami itt nem sok esetben tapasztalható, de némileg kárpótol a hosszúra húzott játékmenet, és a két playeres mód. Mindent összevetve... nem rossz, bár az előzőekhez képest a leggyengébb filmes Batman játék. A 4. rész, a Batman & Robin sajnos nem jelenhetett meg ezen a platformon, mivel a labda már a Playstationnél volt, de ne aggódjatok, írok majd róla.

Justice League Task Force (1995) -SNES Szomorú, de ez az utolsó játék a DC-től, amely klasszikus Nintendora és Super Nintendora megjelent. El kell fogadnunk a tényt, hogy a Playstation térhódítása itt már javában tartott. Viszont! Az előző játékokhoz képest most egy "menjünk előre és üssünk le mindenkit játék" helyett egy verekedős, "üssünk le mindenkit 2 menetben" verekedős játékot kapunk. Egyedi megközelítés, amelyre Nintendon még nem volt példa képregényes témában. A legmeglepőbb talán az lehet, hogy a Blizzard Entertainmentnek is köze van a dologhoz! Jétszhatunk Story módban, ahol sorra verhetjük a Superhősöket az általunk választott (Aquaman, Batman, Flash, Superman, Green Arrow, Wonderwoman) karakterrel, vagy épp barátainkkal is játszhatunk egymás ellen. Story módban ne számítsunk túl sok játékidőre, ahogyan a többi verekedős játékban sem, de nem is igazán ez a lényege ennek a fajta játéktípusnak. Szerencsére időközben nem csak az imént leírt szuperhősöket kell péppé vernünk, hanem néhány gaztevőt is a DC világából. Nagyon szórakoztató játék. Wonderwoman kivételével mindegyik hőssel sikerült végigjátszanom, de vele valahogy nem tudtam azonosulni.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Íme, bemutatásra kerültek hát a DC háza tájáról is a klasszikus, és Super Nintendo játékok. Igen... sajnos csak ilyen kevés van, pedig igazán készíthettek volna még. Továbbra is buzdítanék mindenkit, hogy a posztok alatt szívesen fogadom a kommenteket és észrevételeket, amik nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hibátlan és mindenki számára érdekes posztok kerekedjenek. 2 nap múlva jövök ennek a szférának a befejező részével, immáron a harmadikkal; ahol bemutatom a maradék képregényes témájú játékokat ezekről a platformokról. Persze itt nincs megállás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése